Doğru Saat Bakımı için 9 İpucu

Doğru Saat Bakımı için 9 İpucu

Tercih etmiş olduğunuz marka her ne olursa olsun, saatinizin uzun süre dayanması ve doğru performansı göstermesi için bakıma ihtiyacı vardır. Saat bakımının inceliklerine dair bilmeniz gereken detayları bu yazıda bir araya getirdik. 

Saatinize iyi bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:

#1 Saatinizin bakım kılavuzuna uyun

Kulağa sıkıcı gelebilir, ancak saatinizin bakım kılavuzunu okumanız önemlidir. Saatinizi satın aldığınızda kutusunda yüksek ihtimalle bir bakım rehberi bulunacaktır. Temel prensipte bazı detaylar tüm saatler için geçerli olsa da, her saat özeldir ve saatinize en doğru bakımı yapmak için kendi bakım rehberine sadık kalmanız en doğrusudur.

#2 Saatinizi temizleyin

Saatiniz gün boyu sizinle olduğu için elinizin değdiği her alandaki kiri taşımaya yatkındır. Üstelik kayış ve kasanın bileğinize değen tarafı gibi alanlar, girintili çıkıntılı tasarımlara sahipse ekstra kir ve yağ birikimleri gözlemleyebilirsiniz. Bu nedenle saatinizi gün aşırı tüy bırakmayan ve saatinizi çizmeyecek yumuşak bir bezle silebilirsiniz.

Yaptığınız saat temizliğini birkaç ayda bir daha derin bir hale getirin. Yine yumuşak bir bez yardımıyla ve ılık suyla saatinizi temizleyebilirsiniz. Saatinizi yeniden kullanmaya başlamadan önce tamamen kuruduğundan ve arındığından emin olun.

Saatinizi sabun, deterjan, alkol ve parfüm gibi kimyasallara maruz bırakmak saatinizin kasasına veya kayışına zarar verebilir. Eğer saatiniz gerçekten kötü durumdaysa, profesyonel bir derinlemesine temizlik için bir saat uzmanından yardım alın.

Saatinizin suya dayanıklılığına göre temizliği suyla ya da kuru bir bezle yapmak mekanik saat bakımında dikkat etmeniz gereken detaylar arasındadır.

#3 Saatinizi doğru ayarlayın

Otomatik saatlerin birçoğu manuel kurma gerektirmez. Bu saatler durduğu zaman tekrar çalışabilmesi için saati biraz sallamak yeterli olacaktır. 

Otomatik ve kurmalı mekanik saatleriniz için dikkat etmeniz gereken en önemli kural, saatinizi kullanım kılavuzunun önerdiği şekilde ayarlamanızdır. Çarkların konumuna göre yanlış zamanda tarih değiştirmek, detaylı takvimli saatlerde ayarları sırasıyla yapmamak çark kırılmalarına neden olabilir.

#4 Duş alırken saatinizi çıkarın

Duş alırken saatinizi takmamanız tavsiye edilir. Saatiniz suya dayanıklı olsa bile bazı kol saatlerinin belli bir sıcaklığa dayanma kapasitesi vardır. Sıcaklık ve buhar, suyun iç kısımlara girmesini engelleyen contaları gevşetebilir. Bu da saatinizin çalışma sistemini bozabilir ya da kadranda sis, buğu gibi görünümlere yol açabilir. 

#5 Saatinizi aşırı nem ve sıcaktan koruyun

Saatler üretildikleri materyaller nedeniyle pek çok şeye dayanıklıdır. Yine de aşırı sıcağa ve neme maruz bırakmamak, saatlerinizin ömrünü artıracaktır. Kuvars saatleri doğrudan güneş ışığında muhafaza ederseniz ısı pil ömrünü kısaltabilir. Otomatik saat bakımında da saatinizi direkt güneşe maruz bırakmamanız önemlidir. Çünkü deri kayışlı bir saatin yüzeyi ve rengi aşırı ısıdan dolayı solabilir. 

Nemli ortamlar ise saatinizde paslanma gibi sorunlar yaratabilir. Bu nedenle saatinizi kuru ve ısıdan uzak yerlerde saklamalısınız. Işık geçirmeyen saat kutularından ve dolaplarından yararlanabilirsiniz.

#6 Saatinizi kimyasallardan uzak tutun

Özellikle deri kayışlı saatleriniz sabun, kolonya, parfüm ya da temizlik malzemelerine maruz kaldıklarında büyük hasar görmeye yatkındır. Bu tür kimyasal maddeler deri kayışı inceltebilir ve kopmasına neden olabilir. 

#7 Spor yaparken saatinizi çıkarın.

Saatinizden bir an bile ayrılmak istemediğinizi biliyoruz. Ancak aşırı hareket gerektiren anlarda ani bir şok, saatinizin dişli takımlarını hareketten uzaklaştırabilir ve arızalanmaya yol açabilir. Bu yüzden otomatik saat bakımında saatinizi ekstra hareketten korumanız gerekir.

#8 Saatinizin içini açmayın

Mekanik saat bakımında genel olarak pek çok kişi rastladığı sorunları kendi başına çözmeye meraklıdır. Saatin mekanizmasını açarak derinlemesine temizleme ve tamir etme fikri oldukça heyecanlı görünse de bu, saatinize zarar verebilir. Bu konuda bir uzman değilseniz, saatinizin içini tek başınıza açmamanız doğru olacaktır. 

#9 Bir uzman yardımı alın

Otomatik saat bakımı, belli zaman aralıklarıyla bir saat ustası tarafından yapılmalıdır. Saatinizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak ve ömrünü artırmak için yetkili servislerden veya bir profesyonelden yardım alın. 

 

Etiketler: etiket
Ekim 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR